Energilagring

Vad är energilagring?

Med ett batteri låser du upp Ferroamp-systemets fulla potential till flexibel elanvändning.  
Du kan ladda med solel eller från elnätet när det är billigt och sedan använda när elen är dyr eller för att kapa effekttoppar.

Fördelar med Ferroamps batteri

Ferroamps batteri ger dig dubbelt upp. Med en unik teknisk lösning kan du använda dess smarta funktioner, samtidigt som du säljer stödtjänster, stöttar elnätet och får ersättning.

Med vårt batteri lagrar du solel, kapar effekttoppar och drar nytta av prisvariationer under dygnet. Dessutom får du tillgång till vår speciella fasbalansering som skyddar huvudsäkringen och möjliggör smidig och snabb elbilsladdning.  

Med ett batteri i ditt Ferroamp-system kan du tjäna pengar på att bidra med flexibilitet och balans till elnätet. Det kallas stödtjänster eller flextjänster. Ferroamp-systemet kan i dagsläget användas till den tjänst som heter FCR-D.

När du anmäler ditt system till tjänsten låter du en så kallad aggregator använda kapacitet i ditt system och snabbt ladda i eller ur batteriet under ett kort tidsintervall när elnätet behöver stöd.
Ferroamps unika lösning gör att du kan fortsätta använda batteriet till fastighetens behov samtidigt som det används för stödtjänster. Vi kallar det öppen flexibilitet.

Varberg Energi erbjuder nu som första elbolag kunder med Ferroamp-system att delta på marknaden för FCR-D genom deras tjänst ”Flex batteri”. Den erbjuds i ett första skede för deras kunder i hela elområde 3 (utom Gotland).
​​​​​​​

Frågor & Svar

Vilka kan vara med i Flex Batteri?
  • Det går att anmäla sig till tjänsten för alla som har ett Ferroamp-system med ett PSM och ESS-batteri. På sikt kommer det även att fungera med Pylontech H1/M1.
  • Tjänsten kommer att finnas tillgänglig i alla elområden när en tillräckligt stor portfölj av system anmält sig. Vid dagen för lansering kommer det att vara elområde 3 men ambitionen är att kunna lägga till övriga elområden inom kort.
Kan jag använda andra funktioner på mitt Ferroamp-system samtidigt som jag är anmäld till Flex Batteri?
  • Ja, de flesta funktioner kommer vara tillgängliga i ditt system med vissa begränsningar av tillgänglig kapacitet i batteri eller effekt att nyttja till olika funktioner
 Hur gör jag för att sälja stödtjänster med mitt Ferroamp-system?
  • För att sälja kapacitet på marknaden för stödtjänsten FCR-D behöver du bli elhandelskund hos Varberg Energi och anmäla dig till tjänsten ”Flex Batteri”. Ditt system utvärderas då i ett systemtest. Förutsatt att ditt system lever upp till kraven, blir ditt system sedan en del av den portfölj som Varberg Energi erbjuder till FCR-D marknaden.
Hur mycket får jag betalt för stödtjänster?
  • Hur stor ersättningen blir beror på effekten på ditt batteri, tillgänglighet och marknadsfaktorer som tillgång och efterfrågan. Betalningen till dig som användare bestäms av tjänsteleverantören, i det här fallet Varberg Energi.